Taller d’ABJ a El Casinet de Barcelona

ABJ ENTRE AMICS DESCONEGUTS

Com recordareu vam ser seleccionats per la Fundació Jaume Bofill per participar en la seva campanya de machtfunding #FemEducació amb el nostre projecte del Catàleg d’Experiències Lúdiques (CEL), on ens vam marcar com a repte recollir el màxim d’experiències reals d’utilització de jocs de taula com a eina educativa a les aules d’infantil, primària i secundària. Una de les recompenses que s’oferien era assistir a un taller d’Aprenentatge Basat en Jocs impartit per Manu Sánchez i Óscar Recio-Coll. I nosaltres, que som gent de paraula, ho vam preparar tot amb la màxima il·lusió possible.

Dissabte 14 d’abril, 09:30 del matí. Carregats amb jocs fins a dalt (sort de les megabosses per a jocs que tenim) arribem al Centre Cívic El Casinet d’Hostafrancs, a Barcelona. A la porta ja esperen Manu Sánchez i Óscar Recio-Coll, tot en ordre… però, qui és la tercera persona? Un dels valents assistents que ha vingut des d’Alacant per fer la formació (comencem amb una bona dosi de pressió).

Abans de les 10:00 (hora oficial d’inici) ja hi són pràcticament tots els assistents. El primer que es pot observar és la sorpresa de molts de retrobar-se amb altres persones del món lúdic… però també tenim a persones que es troben una mica fora de lloc, han fet el primer pas per conèixer què és això de l’ABJ.

No hi ha problema, doneu-li 5 minuts a Manu i això canviarà. I sí, funciona. No necessita més temps que aquest… de mica en mica les persones que podien sentir-se poc connectades, comencen a somriure, poc després a participar i per últim a perdre la vergonya. Sembla que és un repte assolible i que és possible introduir jocs de taula a l’aula i a l’escola per potenciar l’aprenentatge i fer-ho més divertit… Manu ens ensenya el que ha aconseguit a la seva escola amb el projecte “Un colegio de juegos“: creació de jocs per part dels nens i nenes, responsables de ludoteca, una forma diferent de jugar al pati, el joc com a part del projecte educatiu de l’escola… quina enveja!

Sense adonar-nos arribem a la pausa, que també és una oportunitat per a conèixer millor a la resta de participants.

Les 12:15, és el torn de l’Óscar. Esteu preparats? Trencarà molts esquemes mentals, i ens portarà a veure els jocs de diferent manera. Sembla el Ferran Adrià dels jocs de taula: fem una deconstrucció dels jocs per veure les seves parts, els elements que podem aprofitar per treballar diferents competències i inventar-nos noves mecàniques… The power of creativity!! i això sense saber realment com jugar-hi… Després atrapa la nostra atenció amb els jocs de rol i ens quedem amb ganes de més. I de cop i volta, estem jugant a dos jocs alhora, això es comença a complicar!

Ja són les 14:00?? El matí ha passat molt de pressa i la gent no vol marxar… mentre recollim tots els materials i jocs segueixen xerrant, potser aquest és el millor indicador de com ha anat tot.

Durant tot el dia hem pogut aprendre com utilitzar els jocs de taula com a eina educativa, però també hem pogut veure com un grup de gent molt diversa acabava connectant i passant-s’ho molt bé. A més a més, hem donat resposta a una demanda de Manu i Óscar: poder aprendre l’un de l’altre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.