Els jocs entren a la Universitat de Barcelona per fomentar l’aprenentatge

El passat 21 d’abril de 2017 es va celebrar a la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona el taller “Gamificació a Primària” organitzat per la mateixa Facultat i la nostra associació. Es tracta de la primera vegada que aquest tipus de formació en Aprenentatge Basat en Jocs (ABJ) s’adreça a estudiants, ja que les realitzades fins avui s’han destinat a mestres en actiu. D’aquesta manera es busca explicar als i les futures mestres com motivar i ensenyar mitjançant els jocs. De la mà de dos mestres de primària, experts en l’ABJ, 55 estudiants dels graus d’Educació Primària i Pedagogia i un grup de professorat de la Facultat van tenir l’oportunitat de conèixer en què consisteix i com introduir el joc a l’aula.

La sessió es va dividir en dos tallers: Magister Ludis impartit per Manu Sánchez i Play&Learn per Óscar Recio-Coll, els quals van traslladar als assistents la seva pràctica diària en la qual el joc es transforma en un aliat imprescindible per potenciar l’aprenentatge. Així, totes les participants van poder realitzar els dos tallers, el primer centrat en com utilitzar els jocs per reforçar les habilitats lingüístiques i les competències bàsiques i el segon en els jocs de rol com a eina educativa aplicable a diferents matèries. El seu caràcter merament pràctic va portar a limitar les inscripcions per facilitar que totes les persones poguessin interactuar amb els jocs aportats per les editorials Devir, BrainPicnic i Mercurio com Ikonikus, El desert prohibit o Piko Piko, entre molts altres.

Des de la Facultat d’Educació es va valorar el taller com a molt positiu al permetre conèixer altres formes d’ensenyar a on l’alumnat aprèn de manera activa a la vegada que es diverteix. La valoració dels assistents ha estat també altament positiva, per als quals les 4 hores del taller van passar gairebé sense adonar-se i sol·liciten la possibilitat de poder continuar formant-se en aquest àmbit. Confiem en què aquest sigui un primer pas d’altres per dignificar el joc i apostar per la seva utilització com a eina educativa a l’aula, oferint la formació necessària als i les futures professionals de l’educació.